Ga naar de inhoud
Wat is angst om je te binden en hoe kun je het herkennen?

Wat is angst om je te binden en hoe kun je het herkennen?

Bindingsangst, ofwel de angst om je te binden. Een term die iedereen wel eens gehoord heeft. Het wordt soms ook wel te pas en te onpas geroepen. Hiermee is in mijn ogen ook het risico ontstaan dat het minder serieus wordt genomen of zelfs kleiner wordt gemaakt dan dat het is. En dat is iets waarin ik juist verandering wil brengen. Want er zijn aardig wat mensen die ik zie of heb gezien die last hebben van bindingsangst en vanuit die angst dus veel obstakels voelen in contact met een ander.

 

Het kan er ook voor zorgen dat je het daardoor ook spannend vindt om een therapeutische relatie aan te gaan. Lees hier meer.

 

Je kunt het ook wel vergelijken met een wapenschild dat dan tussen jou en de ander in komt te staan om jezelf te beschermen tegen alle (emotionele) pijn. Het schild helpt je om de pijn te vermijden, maar daarachter sta jij alleen en eenzaam en je hebt moeite met communiceren met de ander. Klinkt vermoeiend toch om met zo’n schild rond te moeten wandelen terwijl je eigenlijk zo graag met degene die aan de andere kant van het schild staat iets wilt opbouwen?

En vermoeiend is het zeker! Ik roep het iedere keer weer: ‘We zijn nou eenmaal sociale wezens!’. We willen contact met anderen en het liefst écht contact en dus zonder een schild, want pas dan ervaren we de fijne gevoelens. Met het schild ben je meer bezig met de last dragen dan genieten van het contact dat er wel is. En vervolgens blijf jij achter met vermoeide gevoelens, uitputting of ook depressieve/sombere gevoelens want je geniet vele malen minder.

 

 

Wat is bindingsangst?

 

Het woord zegt het eigenlijk al wel, maar kort gezegd vind je het moeilijk om je aan iemand te hechten (een relatie op te bouwen). Wat er gebeurt is dat je afstand neemt wanneer het contact voor jou te intiem wordt, zowel fysiek als emotioneel. De contacten die je hebt blijven vaak oppervlakkig en het voelt al snel beklemmend. Je vermijdt het om relaties aan te gaan of je houdt het op afstand en neemt het niet te serieus. Jouw angst voor verlies van de ander zit je hierin in de weg. Je durft je niet kwetsbaar op te stellen omdat bindingsangst voorkomt uit het jezelf (soms in extreme mate) beschermen. Je bent bang om de controle en je vrijheid te verliezen waardoor je (liefdes)relaties niet aan gaat.

 

 

 

 

Hoe kun je het herkennen?

 

Misschien twijfel je wel of jij hier last van zou kunnen hebben? Ervaar jij weleens spanning of angst bij het idee om je aan iemand te binden? Dan zul je de onderstaande punten mogelijk herkennen. Het zijn geen punten die je standaard hoort of waar je anderen over hoort praten, maar dit zijn wel degelijk signalen dat je worstelt met angst om je te binden.

 

➤ Je vraagt veel bevestiging omdat je ervan overtuigd bent dat mensen je toch vroeg of laat verlaten wanneer ze jou (en je intieme en kwetsbaren delen) écht leren kennen.

 

➤ Je wilt liever geen hulp vragen omdat je niet afhankelijk wilt zijn. Dit komt bijvoorbeeld voort uit de overtuiging dat die ander je toch zal verlaten dus je zult het uiteindelijk zelf moeten doen.

 

➤ Je houdt mensen het liefst op afstand. Wellicht werk je het liefst ook gewoon lekker alleen. Je kunt bijvoorbeeld overtuigd zijn dat anderen je kunnen gaan kwetsen (door je o.a. te verlaten). Afstand houden betekent minder risico lopen om gekwetst te worden.

 

➤ Je twijfelt geregeld aan jezelf als je contact hebt met degene met wie je je verbonden begint te voelen. Je kunt het letterlijk in je lijf voelen. Iemand omschreef het alsof ze met plasticfolie om zich heen rondliep en de spieren zo gespannen zijn omdat ze geen ruimte krijgen.

 

➤ Je overtuigt jezelf (bewust of onbewust) dat de ander niet eens om jou zou kunnen geven dus extra moeite doen om je te binden voelt zinloos/nutteloos.

 

➤ Je hebt moeite anderen te vertrouwen. Lees bovenstaande overtuigingen die je hierin vast kunnen zetten. ⤴

 

➤ Je hebt het gevoel dat je jezelf niet helemaal kunt geven of laten zien aan de ander. Lees alle eerdere overtuigingen! ⤴

 

 

 

 

Waar komt het vandaan?

 

Angst om je te binden kent verschillende oorzaken, maar meestal ontstaat het in je vroege jeugd. Ervaringen die vervelend voor je zijn geweest binnen je vorige relatie(s) kunnen ook een oorzaak zijn voor jouw angst.

 

Ik zal het proberen uit te leggen. Ieder kind bouwt een band op met zijn/haar ouders of verzorgers. Wanneer het contact tussen jullie niet goed verloopt, kun je je onveilig gaan voelen. De manier waarop jij leert een band op te bouwen met je ouders heeft invloed op hoe jij op latere leeftijd relaties aangaat. Bindingsangst ontstaat op het moment dat de band die je op hebt gebouwd met je ouders niet veilig voelde. Je kunt dan denken aan onvoorspelbaar contact, weinig emotionele aanwezigheid en betrokkenheid of oppervlakkige liefde en steun. Toch is dit niet altijd de aanleiding voor jouw angst. Het kan zich ook gaan ontwikkelen wanneer je in een onveilige en ongezonde relatie zat met je partner. Je kunt dan denken aan een partner die vreemdging, je partner die plotseling overlijdt (plotseling verlies), een heftige (v)echtscheiding en het hebben van een narcistische partner.

 

In beide situaties zul je jezelf willen beschermen en leer je een wapenschild in te zetten uit zelfbescherming. Met het schild is niks mis, het is logisch dat je dit ontwikkelt. Het heeft je toen ook helpen ‘overleven’ en doorzetten. Maar wanneer je hier voor langere tijd mee worstelt zul je hiervan op verschillende momenten veel last ervaren.

 

Al met al wil je wel, maar je verstijft/verstrakt en zet jezelf weer schrap door het schild langzaam op te trekken. Relaties aangaan (welke relatie dan ook) brengt altijd uitdagingen met zich mee. Vooral als je moeite hebt om je te binden.

 

Wil je dit doorbreken? Ben je klaar met die overtuigingen die jou vastzetten achter een schild? Het vraagt een aanpak die niet alleen stilstaat bij de angst in het hier en nu, maar ook de angst van vroeger, de kern van je angst. Het vraagt een aanpak die duurzaam je angst doet afnemen.

 

Ik kan er voor je zijn om het schild langzaam te laten zakken zodat je je meer mag laten zien en mag over geven aan jezelf én die ander. Plan een gratis kennismakingsgesprek in om te onderzoeken of ik jou kan helpen van deze angst vrij te kunnen zijn.

 

Je bent de moeite waard!♥

 

Ik hoor graag van je.

 

 

 

Benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen?

Ik kan er met warmte en betrokkenheid voor je zijn. Er is geen wachtlijst en er is geen verwijzing nodig om met mij in contact te komen. Plan gerust een kennismaking in via het online boekingssysteem of neem bij vragen contact op via Whatsapp.