
Hoe kan ik oefenen met rust in mijn leven inbouwen?
Oefenen van rust in je leven is noodzakelijk. Ik hoor je al denken: ‘Waarom moet ik dit dan oefenen?’. Over het algemeen genomen zijn we vergeten wat rust eigenlijk is en hoe je dit dan doet. Rust is namelijk niet op je telefoon zitten en filmpjes kijken en door blijven scrollen. Daarnaast bestaat er inmiddels zo’n grote urgentie in de wereld en de overtuiging dat je iedere minuut van je dag nuttig moet besteden. We leven in een wereld waarin verwacht wordt dat je altijd ‘aan’ moet staan. Dus rust is ondergeschikt gemaakt en geworden. Terwijl dat in mijn ogen juist een van de belangrijkste dingen is, vooral als je worstelt met trauma.
In feite zijn we rust nemen een beetje verleerd en dat maakt dat het dus ook weer oefenen is om het in je leven in te bouwen. Daarbij is het voor mensen met (jeugd)trauma(‘s) extra lastig, maar des te noodzakelijker. Vooral voor hen is het belangrijk om het rustig aan in je leven in te bouwen. In deze blog lees je meer over waarom rust nemen één van de moeilijkste maar belangrijkste dingen is als het om trauma gaat.
Even in het kort: Het leven met onverwerkt trauma zorgt er extra voor dat je leeft met een urgentie/noodzaak en dit beïnvloedt jouw vermogen om rust te mogen én te kunnen nemen. Vaak is het zo’n automatische piloot geworden dat je het niet eens in de gaten hebt en juist dan heb je het nodig. Daarbij zitten er zoveel diepe overtuigingen en automatische patronen aan vast dat rust nemen vaak juist beangstigd geworden is in plaats van prettig, fijn en noodzakelijk.
Zoals je dus inmiddels begrijpt is rust nemen heel lastig als je gewend bent om altijd ‘aan’ te staan. Om écht rust te kunnen en mogen nemen moet je dus leren om uit die overlevingsmodus te stappen. Juist dat roept angst en spanning op omdat je gewend bent jezelf altijd te beschermen en in een seconde in de actiemodus te moeten staan. Maar nadat de traumatische gebeurtenissen voorbij zijn is die overlevingsmodus niet in deze staat van alertheid nodig én bovendien helpend.
Om jouw lijf, gevoelens en gedachten niet nog meer te belasten is het belangrijk om gedoseerd te oefenen met kleine rustmomentjes. Zo leer je langzaam maar zeker voor langere periodes rust te nemen. Weet dat dit een kwetsbaar en spannend proces is waar ik vanuit lichaamsgerichte therapie bij zou kunnen ondersteunen.
Hoe ga je aan de slag?
Heb je behoefte om zelf aan de slag te gaan en te proberen gedoseerd rust in jouw leven toe te passen dan geef ik je 4 heel gemakkelijk toepasbare oefeningen mee, met daarbij ook tips, adviezen en mogelijkheden om het nog gemakkelijker te maken. Het is namelijk best een uitdagend en lastig proces. Probeer de oefeningen zo in jouw leven in te passen dat ze zo ‘gemakkelijk’ mogelijk zijn. Pas dan zal het invloed hebben. Het echt krampachtig rust nemen zal het actieve autonome zenuwstelsel (lees in deze blog wat ik hiermee bedoel) geen rust geven dus heeft het weinig effect. En bovenal, sta open om te experimenteren. Dit heb je niet vandaag of morgen ineens geïntegreerd dus gun jezelf de tijd en ook om fouten te maken. Dat hoort er echt bij.
Leuk weetje.. ik heb de afgelopen weken al deze oefeningen zelf toegepast. Ik wil natuurlijk wel weten of het echt helpend is.
4 Oefeningen:
Met timer
Meditatie
Mindfulness
Bewegen in rust
- Oefening met timer: plan op een dag een paar minuten in voor rust. Zet dan een timer om echt niks te doen. En met niks bedoel ik echt niks, geen muziek, geen telefoon, niks in je handen. Gewoon zitten/liggen en verder niks. Start eens met 3 minuten. Gaat dit goed? Breid het dan steeds een minuutje uit. Komt er een moment dat bij een bepaald aantal minuten de spanning te veel oploopt omdat je merkt dat je lijf, gedachten of gevoelens te onrustig worden, doe dan een minuut minder (maar nooit minder dan 3) oefen dit eens wat langer totdat je daar rust bij voelt. Gaat het nu wel goed? Breid het dan steeds uit met een minuutje.
👉Loopt de spanning op, maar wil je dit wel proberen vol te houden? Dan kun je proberen in momenten van spanning het volgende te doen:
🌟Iemand in gedachten nemen die je een glimlach op je gezicht geeft
🌟Iets (huisdier, voorwerp, plek) in gedachten nemen je een glimlach op je gezicht geeft
🌟Positieve herinneringen ophalen die je een glimlach op je gezicht geven.
- Oefening met meditatie: plan op een dag een paar minuten in voor een meditatieoefening. En echt, dit hoeft geen yoganidra van 20 minuten te zijn of een full body-scan, nee een paar minuten (start eens met 5) is echt voldoende. Inmiddels heb je verschillende apps om je te helpen te mediteren. Ik geef je hieronder tips mee ter overweging.
🌟Vind jij het lastig om bij jouw ademhaling stil te staan? Ga dan voor nu nog even geen ademhalingsoefeningen doen, maar probeer eens een dankbaarheid-meditatie, een korte bodyscan, een visualisatiemeditatie enzovoorts. Mocht je toch de behoefte hebben om bij jouw ademhaling stil te staan combineer het dan met een beweging. De volgende oefening kan jou hierbij helpen: Breng bij de start van de meditatie je handen voor je borst bij elkaar. Doe dit op een manier die gemakkelijk voor jou voelt. Adem je in dan gaan je handen uit elkaar, adem je uit dan breng je ze weer bij elkaar. Zo blijf je je handen op en neer bewegen totdat je klaar bent met de oefening.
🌟Heb je nog nooit gemediteerd? Ga dan niet van jezelf verwachten dat je ineens rust en kalmte ervaart. Dat heeft soms echt even tijd nodig. Het doel is ook dat je onbevooroordeeld je gedachten, gevoelens en emoties mag ervaren. Oordeel dus niet dat het je niet lukt, dat is oké en hoort bij het proces (lees ook het laatste puntje).
🌟Sta ervoor open. Meditatie is niet zweverig, gek of alleen voor monniken. Het is allang wetenschappelijk bewezen dat het écht helpend voor iedereen is. Ik doe het inmiddels ook al zo’n 5 jaar! Twijfel je? Lees dan nog eens de 6 redenen waarom het noodzakelijk is. Een beetje meditatie levert je meer op dan in stress en spanning door het leven te blijven gaan.
🌟Heb een open houding naar jouw gedachten. Oordeel niet wat je denkt, maar merk op dat je gedachten hebt en ga weer terug naar jouw meditatie. Moet je dat meer dan 100 keer in een minuut doen? Niet erg hoor, dat overkomt mij ook nog steeds. Begrijp dat onze hersenen zo zijn, maar voel ook dat je altijd een keuze hebt om niet mee te gaan in die gedachten en terug te gaan naar de oefening.
- Oefening met mindfulness: Plan eens een paar minuten in om iets mindful (ofwel heel bewust en zonder oordeel) te doen. Als je je dagelijkse kop koffie of thee zet en drinkt doe dit dan bewust: ruik het, proef het, voel de spieren die je hiervoor gebruikt, hoor het, ervaar het. Past dit niet bij jou? Doe het dan bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen, tijdens het drinken van een kop thee in de zon of voor het raam of tijdens je wandeling in rust (zie hier beneden). Denk je; ‘Nou Maris daar kan ik dus precies niks mee’. Doe dan een aantal keer per week de 5-4-3-2-1 oefening.👇 Echt een aanrader! En ervaar na de oefeningen hoe je je voelt. Vergelijk het eens met hoe je je vóór de oefening voelde.
- Oefening bewegen in rust: Soms is het nog te angstig om helemaal verstild te zitten en niks te doen. Dan is mogelijk die stap naar helemaal niks te groot. Geeft niks, gun jezelf te tijd om daaraan te wennen. Start dan eens met een paar minuten bewegen met niks. Dus alleen, zonder muziek en zonder telefoon/smartwatch of andere afleiding. Loop eens rustig op je gemak een blokje om. Geen Speedy Gonzales, maar rustig en bewust. Gaat dat blokje om goed? Vergroot het blokje dan steeds verder. En wie weet kom je een bankje tegen en kun je het combineren met oefening 1.
👉Beoefen je yoga? Dan kun je een aantal yogahoudingen op dezelfde manier proberen.
Extra tip: weet ook dat je een mix van deze allemaal kan maken. Heb je vandaag geen zin in die timer? Probeer de mindfulness oefening! Geen zin daarin? Kies een van de andere 2 oefeningen. Het is geen vaststaand plan, laat het jou dienen en niet andersom.
Mijn allerlaatste tip is dat je probeert die momenten van rust minimaal 1, maar het liefst 2x per dag te doen. Ben je echt toe aan nog meer rust dan kan het ook gerust 3x keer per dag natuurlijk, maar probeer het zoveel als mogelijk te doen, want pas dan kun je verschil gaan ervaren op korte(re) termijn. Met sporadisch een van deze oefeningen doen zul je het verschil niet of nauwelijks gaan merken én ook dat motiveert niet. Heb je het 2x gedaan, maar voel je niet direct het verschil? Hou vol, jouw autonome zenuwstelsel heeft écht tijd nodig om hier nog aan te wennen.
Zo, hopelijk heb je genoeg motivatie en tips om zelf aan de slag te gaan. Roept het toch vragen op, dan kan ik er met warmte en betrokkenheid voor je zijn om met je mee te denken of jou begeleiden in dit proces.
Ik gun ook jou meer innerlijke rust toe!
Ik gun jou om vrij te zijn van je mentale strijd.🧡
Ik hoor graag van je.