
Wat is de invloed van stress op je lichaam?
Buikpijn, maagpijn, darmen die overstuur zijn, huidproblemen, hoofdpijn, nekpijn, kaakpijn, slaapproblemen, te hoge bloeddruk, haaruitval, eetproblemen etcetera. Stress kan een enorme invloed hebben op je lichaam, want dit is nog maar een kleine greep aan lichamelijke klachten die je kunt ervaren wanneer je last hebt van stress. En dan praat ik niet over de stress die tijdelijk aanwezig is en ruimte heeft om af te nemen, maar over de soort stress die zich op blijft hopen en je een groot risico loopt op burn-outklachten.
Omdat we meesters zijn geworden ons lichaam te negeren zien we de signalen vaak later waardoor de klachten opstapelen. Daarbij kan ons brein ons ook overtuigen dat er geen stress meer is, want die drukke periode is toch voorbij?
Alleen weet ons lichaam beter! Als de klachten niet afnemen of juist toenemen is dat écht een duidelijk signaal van je lichaam dat het te veel is. Niet gek dus dat er in de praktijk op een lichaamsgerichte manier wordt gewerkt.
Tijdelijk wel nuttig
Stress is in feite heel nuttig en ook effectief als het er tijdelijk is om je uit een situatie te helpen zoals het vluchten uit een bedreigende situatie. De aanmaak van adrenaline en stresshormonen zorgen ervoor dat je vrijwel direct in actie kunt komen om te handelen wat nodig is. Maar als het niet meer nodig is om je uit die situatie te helpen en het blijft aanwezig, kan het wel degelijk gevolgen voor je hebben. Als er na een stressvolle periode geen afname van stress is kan ons hele systeem over-alert blijven. Je brein blijft signalen afgeven dat er een ‘gevaarlijke situatie’ is.
Ik vergelijk het met het volgende:
Wanneer je op reis gaat (stressvolle periode) neem je vaak een tas mee met benodigdheden voor die ene reis (stressreactie). Soms kom je zelfs met meer benodigdheden terug (opstapeling van stress). Wanneer je terugkomt van die reis pak je alles uit en ruim je het op (herstel van stress).
Wanneer je jouw spullen niet uitpakt, maar je alles mee blijft dragen neem je spullen mee die je eigenlijk niet nodig hebt voor de volgende reis of dat ene tripje of zelfs naar je werk, school, uitje met vrienden etc.
En stel je dan het volgende voor: Je gaat nog eens op reis. Je pakt je tas in, maar je hebt die ene nog bij je. Dan moet je er twee meenemen of drie of vier. Hoe voelt het om meerdere tassen mee te nemen en met benodigdheden die eigenlijk niet passen bij die reis?
De last stapelt op als je niet opruimt, loslaat en rust neemt.
🧳
Na een periode van stress heb je tijd nodig. Die geven of gunnen we onszelf vaak niet. En dat is problematisch aangezien het zoveel invloed kan hebben op je lijf. En dat heb je er écht maar één!
Opladen
Een telefoon waarvan de batterij leeg is laden we op, zonder er ook maar echt over na te denken. Soms heeft die telefoon zelfs een reset nodig, doen we gewoon! Gek toch dat we dat onze gadgets toestaan, maar onszelf niet? We verplichten onszelf om die tas maar mee te tillen; ‘ik moet eerst nog even snel die ene lijst afwerken’. Denk je dat het afwerken van je checklist sneller gaat met of zonder tas(sen)?
Iedereen heeft tijd nodig om op te laden. In het dagelijks leven eigenlijk sowieso, net als die telefoon die waarschijnlijk iedere avond aan het snoer ligt. Laat staan als die telefoon de hele dag intensief wordt gebruikt. Dus ook jij hebt na intensieve dagen tijd nodig om op te laden! Gun het jezelf, dat levert je op lange termijn echt veel op. Hoe? Door onder andere los te laten.
Loslaten
Stress gaat gepaard met (hardnekkige) overtuigingen waardoor de stress zich op kan stapelen en in sommige gevallen kan verergeren. Met overtuigingen bedoel ik bijvoorbeeld de verwachtingen die je hebt waar je van jezelf aan moet voldoen. Loslaten van je verwachtingen en van zaken die op dat moment écht niet noodzakelijk zijn, is van belang. Vraag jezelf steeds vaker af of het realitisch is wat je jezelf vraagt én of je dit nu moet doen of op een later moment? Het is echt geen probleem om een keer iets over te slaan, te laten liggen of tegen die ene vriend of vriendin te zeggen dat je tijd voor jezelf nodig hebt. Je hebt het nodig en ook gewoon verdiend.
En weet je, die to-do-lijst zal er altijd zijn. Dus een dag, twee dagen of een weekje laten rusten kan best. Jezelf nog meer stress geven over die lijst is uiteindelijk vervelender dan het even te laten voor wat het is.
Ben je nog zoekende in hoe je meer los kan laten? Stap 1 is bewustworden en toegeven dat je last heb van stress. Dat is geen zwakte, het is er en hoort er bij. Na bewustzijn komt er ruimte om te bedenken hoe je het anders wil. Sta daar dan echt eens bij stil, schrijf het eventueel eens op. En experimenteer er gewoon eens mee. Vraag eventueel aan je partner, collega of een vriend/vriendin om je op dingen te wijzen die jou helpen weer snel bij je bewustzijn te komen zodat je het automatische patroon kunt doorbreken. Maak bijvoorbeeld eens een lijstje van jouw stresssignalen (lichamelijke klachten, veelgebruikte stress woorden/zinnen), maar ook een lijst met hoe je in het vervolg meer rust voor jezelf wilt pakken.
Tot slot: sta jezelf toe om af en toe echt nog even de fout in te gaan, dat is heel normaal en overkomt ook mij gewoon nog😉. Je bent mens, leren en fouten maken mag gewoon. Het proces is net zo belangrijk als het eindresultaat.
Ervaar jij zelfkritische gedachten door stress? Heb jij behoefte aan ondersteuning bij het doorbreken van jouw automatische patronen en hardnekkige overtuigingen rondom bijvoorbeeld stress? Ik help je graag deze te onderzoeken en jou de kracht te geven dit zelf te doorbreken zodat je weer mentaal vrij kunt zijn.
Ik hoor graag van je!
P.S.: Ervaar jij (werk)stress en heb je behoefte aan tips? Lees dan deze blog!

Benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen?
Ik kan er met warmte en betrokkenheid voor je zijn. Er is geen wachtlijst en er is geen verwijzing nodig om met mij in contact te komen. Plan gerust een kennismaking in via het online boekingssysteem of neem bij vragen contact op via Whatsapp.