Ga naar de inhoud
Dit is een van de moeilijkste maar belangrijkste dingen als het om trauma gaat..

Dit is een van de moeilijkste maar belangrijkste dingen als het om trauma gaat..

 

Rust nemen!

 

Ja, serieus. Je leest het goed. Een van de moeilijkste dingen voor mensen met (jeugd)trauma(‘s) is het nemen van rust. Terwijl dit juist superbelangrijk is in het herstellen van trauma. 

 

Het leven met onverwerkt trauma zorgt er vaak voor dat je leeft met een bepaalde urgentie/noodzaak en dit beïnvloedt ons vermogen om rust te mogen én te kunnen nemen. Jouw hele lijf en jouw hoofd zijn gewend om ‘aan’ te staan dus zo makkelijk is het niet om even alles uit te zetten. Vaak is het zo’n automatische piloot geworden dat je het niet eens in de gaten hebt. Maar als je als een soort kip zonder kop rondrent, je meer met anderen bezig bent dan met jezelf, je vrijwel nooit een moment in rust voor jezelf hebt of gunt, dan bestaat er wel een heel grote kans dat ook jij hier last van hebt. 👇

Waarom is het dan zo lastig?

 

Waarom het zo lastig is om rust te nemen heeft verschillende oorzaken zoals die automatische piloot om altijd ‘aan’ te staan en de angst/spanning om stil te zitten en juist dan van alles te gaan voelen. Gevoelens waar je niet mee wilt dealen én je vaak niet weet wat je er mee moet. Daarnaast zit er vaak een diepe overtuiging in dat je het jezelf niet gunt om rust te nemen bijvoorbeeld totdat je dat ene taakje hebt afgerond of je bent ervan overtuigt dat je het niet verdiend hebt of de ander het meer waard is om bij stil te staan dan bij jezelf. 

En dan heb je soms ook nog de angst dat als je alleen bent je ‘niks’ doet je ‘afgesneden’ bent van de maatschappij of de mensen om je heen om wie je geeft. Dan kunnen er gedachten opspelen dat mensen iets van je vinden omdat je alleen bent of dat mensen niet om je geven omdat ze je alleen laten, of andersom dat mensen denken dat je niet om hen geeft omdat je kiest om alleen te zijn en dus dat de relatie die je met die persoon hebt misschien niet meer klopt of in orde is omdat je nu alleen bent.

 

De onrust om rust te nemen ontstaat vaak in drie verschillende gebieden:

🌟 jouw lijf: friemelen, trillende voeten/benen, niet stil kunnen zitten, steeds opstaan en gaan zitten, ijsberen, hoofdpijn, spierpijn, hartklopping, tintelingen enz.

🌟 jouw gedachten/overtuigingen: je hebt het niet verdiend, je moet eerst iets afmaken voordat je rust kunt nemen, je bent het niet waard, je moet met anderen bezig zijn – ofwel het roept negatieve/vervelende gedachten op

🌟 jouw gevoelens: je wordt angstig, opgejaagd, chagrijnig, boos, verdrietig, nerveus, ongerust, extreem waakzaam enz.

 

Logisch toch dat je dan geen behoefte of zin hebt om rust te nemen?

 

Toch is het zo hard nodig! Waarom het dus absoluut noodzakelijk is lees je verderop in deze blog.👇

 

 

Pssst.. Heb jij gelijk behoefte aan tips? In de blog die volgende maand online komt geef ik je een berg met tips, oefeningen en opdrachten hoe jij hier zelf mee aan de slag kunt gaan.

6 redenen waarom het noodzakelijk is om rust in je leven te verwerken:

Verbetert je focus

Piekeren verminderen

Andere manieren om met stress om te gaan

Emoties beter reguleren

Opbouw van mentale weerbaarheid

Reguleren van het autonome zenuwstelsel & het natuurlijke genezingsproces

Rust is voor iedereen goed, laat ik dat voorop stellen. Het helpt je met zoveel dingen, je lichaam herstellen en helderder zaken kunnen zien, maar voor degene die met hun trauma’s aan de slag gaan is het extra noodzakelijk. Deze redenen zullen je laten inzien waarom dat zo is.

 

🌟 Rust nemen verbetert je focus. 

Je blindstaren op je papiertje of je scherm helpt niet bij je focus. Jouw laptop vraagt toch ook om stroom als de batterij op is? Waarom laden wij onszelf dan niet even op? Een momentje niks zorgt als het ware voor een reset waardoor je het papiertje of je scherm ineens helderder en frisser kunt zien. Daarnaast zorgt rust vaak voor creativiteit dus kom maar op met die out-of-the-box ideeën. Het geeft jouw brein even te tijd om te rusten en niet oververhit te raken. Hierdoor zorg je er ook voor dat de prikkels die je opneemt niet door de dag heen opstapelen en dus af en toe ook afnemen. Heb je niks met prikkels? Vergelijk het dan met een emmer die steeds voller loopt als je maar blijft focussen of bezig blijft (aldus ‘aan blijft staan), als die emmer vol zit moet deze geleegd worden. Overlopen van die emmer gaat je gegarandeerd veel irritaties en vermoeidheid opleveren. En je hebt maar één emmertje hoor. Niet eigenwijs zijn, die ene emmer moet nou eenmaal een keer leeg. Eraan toegeven gaat je helpen die focus te verbeteren en dat geeft jou uiteindelijk ook een voldaan gevoel. Juist mensen met trauma hebben last om hun focus te behouden. Rust is dus essentieel om je überhaupt weer te kunnen focussen.

 

🌟 Rust helpt om op andere manieren met stress om te gaan. 

In een momentje rust leer je vaak heel veel meer dan wanneer je alsmaar doorgaat. Nieuwe inzichten kunnen in rust omhoogkomen. In dat momentje rust kun je ervaren dat stress afneemt en/of dat je er op een andere manier mee om wilt gaan. In rust kun je dus ook bedenken wat je dan eigenlijk nodig hebt en daar acties op uitzetten. Het geeft jou de mogelijkheid om overzicht te creëren. Als je alsmaar doorgaat komen die momenten van inzicht niet of te laat én met het risico dat je daarna toch weer net zo hard doorgaat.

 

Plus een moment ‘niks’ is een automatisch anti-stressmiddel! Win-win dus.

 

🌟 Rust zorgt ervoor dat je je emoties beter kunt reguleren. 

Door onder andere even te resetten stapelen emoties/prikkels/irritaties niet of minder op én je leert ook steeds beter jouw gevoelens en grenzen te voelen en te begrijpen. Want een moment rust zorgt voor een moment van reflecteren en dat betekent dat je ook stil gaat staan bij emoties. Het geeft je ook een moment om die emotie te voelen. We denken altijd dat we met die gevoelens ‘direct’ iets moeten, maar dat is niet zo. Het even voelen, ervaren dat het er is en er aandacht aan besteden/bij stilstaan is vaak al meer dan voldoende. En oordeel dan niet over dat gevoel, het mag er zijn en het zakt vanzelf weg. Soms raken we in paniek dat die emotie niet weggaat, maar emoties zijn echt als golven en eb en vloed. Het komt en het gaat, het neemt toe en het neemt ook echt weer af. Het voelen zorgt voor meer rust dan het onderdrukken en laten opborrelen totdat het ontploft. Accepteer dat je gevoelens hebt, die heeft nou eenmaal iedereen. (Extra boeken tip om hiermee om te leren gaan is: Omarm je emoties van Ronald J. Frederick)

 

🌟 Rust helpt je bij het opbouwen van mentale weerbaarheid. 

Wanneer je namelijk alsmaar doorgaat bouwt de spanning op en kun je minder hebben. Je wordt prikkelbaar, geïrriteerd, chagrijnig en verliest het overzicht. Wanneer je rust neemt kun je het e.e.a. weer overzien, zak je in spanning en kun je uiteindelijk meer aan. Het zorgt ervoor dat je meer energie overhoudt en dus tegenslag beter kunt incasseren omdat je de energie er nog voor kunt opbrengen. Ben je al helemaal op omdat je alsmaar doorgaat heb je geen energie voor die tegenslag en zal het als een enorme berg gaan voelen.

 

🌟Rust helpt je bij het reguleren van het autonome zenuwstelsel en het natuurlijke genezingsproces. 

Het autonome zenuwstelsel zorgt voor activatie of rust. Het wordt vaak vergeleken met gas en rem. Neem jij geen rust en trap je niet op de rem dan blijft die actieve stand aanstaan en blijf je maar doorgassen. Dit zal zo door blijven gaan zolang jij er geen aandacht aan geeft. Het blijven drukken op dat gaspedaal zorgt voor een verhoging van spanning, stress, hoge bloeddruk, vertraging in de spijsvertering enzovoorts. Het kan in veel gevallen er zelfs voor zorgen dat bepaalde organen amper nog functioneren. Denk aan buikpijn of hartkloppingen bij hevige stress. Dit actieve systeem (gas) is natuurlijk superhandig en hard nodig bij inspanning of een gevaarlijke gebeurtenis, maar het moet ook weer herstellen en in ruststand komen om alle organen weer goed te laten functioneren. Deze organen hebben ook tijd nodig om weer te herstellen van die activatie. Trap je niet op de rem dan herstellen je organen niet. Vul zelf maar in wat dit met jouw organen en lichaam op langere termijn zal doen. Dus rust doet niet alleen je brein goed, maar ook je andere delen in je lichaam die het net zo hard (of misschien zelfs harder?) nodig hebben. Wanneer jouw autonome zenuwstelsel meer tot rust komt zal het zelfgenezend vermogen (wat in ons lichaam altijd aanwezig is) actiever zijn en dus jouw immuunsysteem omhooggaan.

 

🌟 Rust helpt je de traumatische ervaringen/herinneringen te verwerken op een dragelijke manier. 

Wanneer je doorgaat en jouw lichaam op constante inspanning staat, dringen gevoelens, ervaringen, gedachten, herinneringen je op. En eigenlijk altijd in die momenten waarop je niet wilt dat ze je opdringen. In rustigere periodes/momenten ben je weerbaarder om die herinneringen en gevoelens te ervaren (zie punt 2, 3, 4) en ervaar je minder snel die activatie van het autonome zenuwstelsel en kun je stress sneller loslaten. Daarnaast kun je de herinnering, angst, spanning op een bewuster niveau plaatsen, overdenken, bekijken en laten rusten in plaats van op een onbewust niveau waarin het maar doordraait en geen plek zal gaan krijgen. Dit zorgt ervoor dat het je zal blijven achtervolgen tot in je nachtmerries toe.

 

Het mag duidelijk zijn dat rust leren nemen heel veel voordelen heeft en dat het dus ook heel belangrijk is. Dat wil niet zeggen dat het zo makkelijk uitgevoerd is! Dit kan veel weerstand, frustratie en angst oproepen. Dat is oké en heel logisch. Heb je behoefte om hier zelf mee aan de slag te gaan? Dan kun je de blog die volgende maand online komt ook lezen!

 

Ik hoop dat je hiermee bewust wordt van hoe belangrijk jij en jouw rust voor jou zijn. Roept het vragen op? Stel ze gerust.

 

En kom je er alleen niet uit? Weet dat dit een kwetsbaar en spannend proces is waar ik vanuit lichaamsgerichte visie er met warmte en betrokkenheid voor je kan zijn om jou hierbij te ondersteunen.

 

Ik gun jou innerlijke rust.🧡

 

Ik hoor graag van je.

 

Â