Ga naar de inhoud
Hoe vind ik een goede therapeut?

Hoe vind ik een goede therapeut?

DE vraag die ik heel vaak krijg. Hoe herken je een goede therapeut, hoe weet je het, maar ook hoe voel je het? Helaas kan niemand dit vooraf voor jou bepalen, ik dus ook niet! Want wat voor de een ‘goed’ voelt, zal mogelijk voor de ander niet goed voelen. Wij zijn allemaal anders dus is het contact met je therapeut, jouw wensen en wat je zoekt ook allemaal anders.

 

Dat je dit jezelf afvraagt is wel logisch, want de stap zetten naar een therapeut is al spannend en lastig en dan een match vinden maakt het helemaal extra lastig.

 

En ik kan me zomaar voorstellen dat het vinden van een therapeut ingewikkeld is nu er zo veel aanbod is en je ook nog eens honderden prachtige websites met aantrekkelijke teksten hebt. Ergens is dat natuurlijk fijn want dan heb je ook keus, maar ook soms moeilijk door de hoeveelheid. Dit kan ook enorm overweldigend zijn. Dat kan dan ook voor verwarring zorgen en dan kun je verdwaald raken in je gedachten waar je dan in hemelsnaam op moet letten.

 

Ik kan de keuze niet voor je maken! Dus als je om deze reden mijn blog bent gaan lezen moet ik je helaas teleurstellen. Maar ik kan je wel helpen mee te geven wat in mijn ogen heel belangrijk is om op te letten. Ook wat volgens mij doorslaggevend kan zijn in het contact tussen jou en je therapeut. Uit ervaring heb ik namelijk gemerkt en gezien dat het hebben van een goede en veilige basis met jouw therapeut doorslaggevend kan zijn voor het verdere verloop van het proces en slagen van de therapie.

Waar start ik met zoeken?

Doordat internet zo magisch en geweldig is en Google altijd wel een antwoord lijkt te weten, kan het internet en dus ook Google niet weten (nog niet?) wat jij eigenlijk zoekt. Start eerst eens met onderzoeken wat jij wilt? Vind je het prettig dat je bij iemand komt die praktisch met je aan de slag gaat of voelt het voor jou juist fijn om het wat vrijer te houden. Moet de therapeut in jouw omgeving zitten of is het ook goed als de therapeut verder weg zit? Is het online voor jou fijner en wie biedt dit dan? Wil je de alternatieve therapie in of voelt het prettiger om het via de huisarts te laten lopen? Lukt het om het zelf te betalen of is het prettiger om dit via de zorgverzekeraar te laten lopen? Sommige therapeuten worden namelijk niet of maar deels vergoed.

 

Wil je weten waarom ik onder alternatieve therapie val en waarom mijn gesprekken niet vergoed worden? Lees dan deze blog.

 

Wanneer je steeds beter een beeld hebt van wat je wilt kun je ook gerichter zoeken via die ene snelle zoekmachine. En weet je het eigenlijk echt allemaal niet, start dan gewoon met Googlen, websites bekijken en lezen. Wat spreekt jou wel aan en wat niet? Ook vanuit daar kun je steeds gerichter gaan zoeken.

 

Een handige website waarin je snel gericht kunt filteren op therapeuten is bijvoorbeeld via

www.vind-een-therapeut.nlof www.vind-een-psycholoog.nl of www.vind-een-alternatief.nl

 

En ik hoor je zowat denken: maar Marissa, als ik eenmaal aan het zoeken ben, waar moet ik dan op letten? Hou nog even vol en lees nog even verder! 👇

 

 

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een therapeut?

Wanneer je steeds meer duidelijk hebt voor jezelf wat je zoekt, kun je concreter gaan zoeken en beslissen wat voor jou belangrijk is.

 

Wees je bewust dat de ‘titels’ coach, psycholoog en therapeut niet beschermd zijn. In feite mag en kan iedereen zich zo noemen. Maakt dit voor jou niet uit? Top! Lekker niet op letten dan en zoeken naar wat past los van opleiding of registratie.

 

Voelt dit voor jou als iets wat je belangrijk en prettig vindt, dan is het verstandig om te kijken welke opleiding(en) de therapeut heeft gevolgd, maar ook of de therapeut ingeschreven staat bij een beroepsvereniging. Doordat een therapeut zich heeft aangesloten bij een beroepsverenging voldoet de therapeut automatisch aan allerlei voorwaarden en worden zij (vaak) verplicht om zich iedere zoveel tijd te scholen en te ontwikkelen. Wanneer een therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging is deze altijd verplicht dit ergens te vermelden. Dit moet je dus ergens wel op de website of een andere plek kunnen zien.

 

Los van dat ik je wil meegeven dat de ervaring van de therapeut, opleidingen en inschrijving bij een beroepsvereniging zeker belangrijk kan zijn, is jouw gevoel in contact met die persoon net zo belangrijk. Iemand kan bijvoorbeeld al jarenlang in het vak zitten en toch kun jij bij die persoon alsnog het een of het andere missen in het contact waardoor je niet het hoogst haalbare eruit kan halen. Waar je dan op moet letten wil ik je ook nog meegeven dus scroll nog even door.

 

 

 

Wat wil ik je meegeven in de zoektocht naar een therapeut?

In mijn ogen is therapie een proces dat je samen met je therapeut aangaat. Het is een ontdekking van jouw innerlijke landschap en dus ontdekking van jezelf. Het contact dat jij met je therapeut hebt zal je helpen dit proces te doorlopen om de echte ontdekking te kunnen doen. Die echte ontdekking zul je pas echt aangaan wanneer het contact goed is. Dus als je eenmaal een therapeut hebt gevonden is het contact dus heel belangrijk. Wat belangrijk hierin is, is het volgende:

 

  1. Wat voor mij persoonlijk het belangrijkste is wat ik je mee wil geven is deze vraag die je jezelf te allen tijde kan stellen: ‘Heb ik het gevoel dat de therapeut benieuwd is naar wie ik ben en wat ik nodig heb?’. Het is belangrijk dat het om jouw gevoel, ervaring en wensen draait, maar vooral ook dat de ander er ook echt oprecht nieuwsgierig naar is. Dit is de basis en wat je er altijd bij kunt pakken om te checken of het contact voor jou goed voelt.
  2. Je voelt je veilig en vertrouwd bij de therapeut. Je twijfelt er niet aan dat er niet over jou gesproken wordt, dat je niet veroordeeld wordt en dat je alles mag zeggen of vragen. Misschien lukt dit nog niet meteen, je voelt wel de ruimte dat dit kan ontstaan.
  3. Het is van belang dat je ervaart en voelt dat je meer bent dan een opsomming van klachten. Je bent meer dan een diagnose, je trauma(‘s) en worstelingen!
  4. Jij mag de tijd en ruimte nemen om uit de vinden waarom je doet wat je doet en denkt wat je denkt. Dan krijg je het gevoel dat je écht mag stilstaan bij wie jij bent en wat jij nodig hebt. Je hoeft geen rekening te houden met de therapeut of allerlei andere zaken. De sfeer, omgeving en het contact met jouw therapeut zorgen ervoor dat jij volledig de ruimte moet krijgen om met jezelf bezig te zijn. Jij mag er in dat contact helemaal zijn. Ook al kan dit misschien moeilijk voor je zijn, dan nog is het van belang dat je voelt dat je dit mag en kunt ontwikkelen.
  5. Het is nodig om in contact met je therapeut over emoties, gevoelens, sensaties te mogen praten. Het is niet de bedoeling dat er alleen maar lekker gekletst wordt, er wordt ook over wezenlijke thema’s gesproken én die mogelijkheid moet er zijn. En ik besef heel goed dat vooral dit eng is, maar groei hierin en merken dat je dit ooit mag doen is wel noodzakelijk.
  6. Het proces eindigt niet wanneer je de deur bij de therapeut achter je dichttrekt. Het proces gaat bewust of onbewust door. Je merkt verandering, kwartjes die vallen, bewustwording, rust enzovoort. Niet alleen in het gesprek, maar ook (beetje bij beetje) buiten de gesprekken om.
  7. En tot slot hoort therapie niet per se leuk te zijn. Het is soms vervelend, het schuurt en het kan ingewikkeld zijn. Zolang het je daarna oplucht, je een stap verder bent en er iets opgeruimd is, dan heeft het effect. Dat je dus soms geen zin hebt in therapie, maar tegelijkertijd ook weer wel is juist een goed teken. Zolang het maar veilig voelt en je bovenstaande punten blijft ervaren.

 

Wat ik je echt als aller, allerlaatste tip wil meegeven is blijf niet bij je therapeut als het gewoon echt geen match is. Ik heb al veel mensen om mij heen, werk en privé, gezien die bij hun therapeut bleven terwijl het geen match was. Het gevoel dat het nog wel zou kunnen werken of dat het de volgende keer beter is. Of het gevoel dat het aan jou ligt en je bedenkt dat je het de volgende keer beter moet doen. We kunnen zo hard voor onszelf zijn, maar het helpt ons niet verder. Wees daarom ook niet zo hard voor jezelf wanneer het gewoon niet ‘klikt’ met je therapeut. Het is jouw proces, jouw intieme ruimte, jouw verandering. Waarom doorgaan als je voelt dat het niet lekker zit?

 

Ik streef er altijd naar om jou de ruimte te geven om jezelf te ontdekken, jezelf te zijn en aan te geven wat je wilt. Niet alleen in het leven of met jezelf, maar ook in contact met mij. Samen gaan we het aan en blijven bekijken of ons contact voor jou werkt. Ik zal altijd eerlijk met je zijn. Kom je in mijn stoel en twijfel ik of ik de juiste persoon voor je ben, dan hoor je dat van mij. Wanneer ik mij afvraag of we samen het hoogst haalbare uit het traject kunnen halen, zal ik dit bespreken. Ons contact, maar vooral jouw proces en verandering staan namelijk centraal! Geen onnodig gesprekken, geen onnodig gedoe. Soms is iets gewoon zoals het is. En dat doe ik niet om vervelend te zijn, maar juist omdat ik jou gun dat je het beste uit jezelf kunt halen. En als dat niet bij mij is, dan gun ik je dat we geen tijd verspillen, maar dat je snel wél op de juiste plek bent. Ik hoop dat je met al deze informatie het jezelf ook zult gaan gunnen!

 

Ik gun het jou om weer mentaal vrij te zijn!

 

Succes met je zoektocht en wie weet tot in de toekomst.

 

 

Benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen?

Ik kan er met warmte en betrokkenheid voor je zijn. Er is geen wachtlijst en er is geen verwijzing nodig om met mij in contact te komen. Plan gerust een kennismaking in via het online boekingssysteem of neem bij vragen contact op via Whatsapp.